Terug

CTS symptomen
Aan de onderarm openbaren zich door een reeks vergelijkbare symptomen. De waarschuwingssignalen zijn pijn (soms heel hevig), gevoelloosheid, stijfheid, een tintelend of branderig gevoel, verlies van kracht in handen en vingers, maar ook slapeloosheid door de veroorzaakte ongemak. Als u de klachten herkent, raadpleeg dan uw arts. Hij/zij kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut, de beschikt over een phystrac apparaat, waarmee uw klachten behandeld kunnen worden. De phystrac is een apparaat, dat speciaal ontwikkeld is voor behandeling van patiŽtnen met carpaaltunnel syndroom.

Behandeling van CTS
Bij gevorderde gevallen van CTS was tot nu toe een chirurgische ingreep vaak de enige uitweg. Hoewel operatieve behandeling in veel gevallen verlichting van de symptomen geeft, komt het helaas in sommige gevallen voor dat de functie van de hand niet meer volledig terugkomt. Gelukkig bestaat er nu een minder radicale therapie. Kortweg CTS-tractiebehandeling genoemd.

Hoe werkt het CTS-apparaat
De phystrac is een electrisch werkend tractieapparaat. Het phystrac apparaat geeft via een band om de pols, tractie aan de onderarm. De onderarm en elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden.
De tractie aan de onderarm wordt gegeven via de band om de pols, die bevestigd is aan een tractiemechanisme. Dit zorgt voor een gecontroleerde tractie van de onderam en pols waardoor structuren, spieren en ligamenten, die betrokken zijn bij het in stand houden van de klachten, gaan ontspannen. Dit is vergelijkbaar met de processen, die tijdens manuele tractie plaatsvinden en is over het algemeen vrijwel pijnloos. Het voordeel boven manuele tractie is de herhaalbare, exactere dosering.
Door deze behandeling geeft het carpaalligament minder druk op de structuren in de carpaaltunnel en vermindert zo ook inklemming van de Nervus Mediannus. Dit is ook de zenuw, die afgeklemd wordt bij CTS. Klinische ervaring heeft uitgewezen, dat bij milde gevallen tien tot twaalf behandelingen voldoende zijn om de klachten op te heffen. Bij ernstigere gevallen zijn meer behandelingen nodig. Het verdient overigens aanbeveling dat uw arts u eerst neurologisch laat onderzoeken. Empirische testen en evaluatie hebben uitgewezen, dat phystrac eenvoudig is toe te passen en in veel gevallen zeer effectief is.

Heb ik CTS?
PatiŽnten die lijden aan CTS hebben vaak de volgende klachten: Nachtelijke, pijnlijk, vaak brandende gewaarwordingen aan de middelvinger en aan de buigzijde van de eerste drie vingers en het aangrenzende huidgebied. Gevoelsstoringen in uw hand. Moeite met precieze bewegingen met de hand en dan voornamelijk met de eerste drie vingers. Last van klachtenloosheid in uw hand. Als u deze symptomen herkent, laat dan uw huisarts, fysiotherapeut of een specialist vaststellen of u daadwerkelijk lijdt aan capaaltunnel syndroom. Bij een positief testresultaat kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut voor een behandeling van CTS.